Home » Verslag Harry Potter and The Cursed Child in Londen – Part 1 en Part 2

Verslag Harry Potter and The Cursed Child in Londen – Part 1 en Part 2

Harry Potter and The Cursed Child Palace Theatre Londen

Wauw. Wauw. Wauw! Dit was echt een droom die uitkwam. Ik ben gewoon naar de theatervoorstelling van Harry Potter and The Cursed Child geweest. In freaking Londen! In het Palace Theatre on West End! Ik vertel je in deze blogpost wat ik van het toneelstuk vond, wat – kan ik je vertellen – best een pittige opgave was aangezien ik de geheimen en de magie van het toneelstuk niet wil bederven voor de mensen die de voorstelling nog niet hebben gezien #keepthesecrets. Maar ik ga mijn best doen!

Theatervoorstelling Harry Potter and the Cursed Child

Harry Potter en het vervloekte kind

Het verhaal speelt zich zo’n 19 jaar later af, na het zevende deel in de beroemde Harry Potter reeks. Harry, Ron en Hermelien spelen ook in dit boek een grote rol, maar zijn inmiddels volwassen en hebben kinderen. Maar de echte grote spelers in dit stuk zijn toch wel Albus en Scorpius. De zoon van Harry en de zoon van Malfidus die goede vrienden worden. Albus heeft er nog al moeite mee de zoon te zijn van de beroemde Harry Potter. Hij heeft het gevoel dat er grootse dingen van hem verwacht worden, maar Albus vindt zijn schooljaren op Zweinstein eigenlijk helemaal niet zo boeiend. Hij voelt zich één grote mislukking die zijn beroemde vader, de grote Harry potter, alleen maar teleurstelt. Tot overmaat van ramp raakt hij bevriend met de jongen waarover de geruchten rondgaan, dat hij de kwaadaardige zoon is van Lord Voldemort.

De frictie tussen Albus en zijn vader drijft hen steeds verder uit elkaar. Albus en Scorpius besluiten Delphini Kannewasser, het nichtje van Carlo Kannewasser die omkwam tijdens het Toverschooltoernooi, te helpen om de dood van Carlo ongedaan te maken met behulp van een Tijdverdrijver. Rommelen met de tijd heeft consequenties, zo ondervinden ook Albus en Scorpius. De zaken lopen grondig mis waardoor de toverwereld er ineens heel anders uitziet en de twee beste vrienden de wereld moeten redden van een wederopstanding van duistere magie.

Ik raad het aan om eerst het boek te lezen als je plannen hebt om naar de theatervoorstelling te gaan. Vlak voor onze trip heb ik nog snel het boek – of script eigenlijk – gelezen en ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb! Zo kon ik eerst zelf invulling geven aan wat ik gelezen had. Dit boek vraagt overigens iets meer fantasie en inlevingsvermogen van de lezer zelf. In de Harry Potter boeken van J.K. Rowling waren we gewend geraakt aan de gedetailleerde beschrijvingen. Omdat The Cursed Child een script is voor een theaterstuk, komen dergelijke beschrijvingen bijna niet voor. Locaties worden kort en minimalistisch omschreven. Aan de andere kant maakte dat het kijken van de theatershow een stuk leuker! Als je begint met lezen zul je waarschijnlijk even moeten wennen aan de schrijfstijl. Overigens went dit erg snel en vlieg je er razendsnel doorheen!

Wat ik heel leuk vond doordat ik het script eerst had gelezen was dat ik sommige dialogen echt herkende uit het script! Daarnaast denk ik dat als ik het boek niet eerst had gelezen, ik sommige stukken minder goed had begrepen en de voorstelling daardoor minder leuk had gevonden. Vond ik het plot van het boek heel sterk? Niet per se, maar ik vond het toch wel zeer vermakelijk om te lezen. Alhoewel het verhaal zich 19 jaar later afspeelt, keer je samen met Albus en Scorpius een paar keer terug in de tijd waardoor je terecht komt in het verleden van Harry Potter tijdens zijn jaren op Zweinstein. Je beleeft sommige scenes uit de boeken daardoor opnieuw, maar dan vanuit een ander perspectief. Ook vond ik het leuk om te lezen hoe de Wizarding World eruit zou hebben gezien als bepaalde persoon wel of niet dood waren gegaan in de Harry Potter reeks.

#keepthesecrets

Ik kan niet veel verklappen over hoe ze de magie tot leven hebben gewekt in deze theatershow, want #keepthesecrets, maar ik kan je wel vertellen dat het stukje met de Dementors echt een hoogtepunt was. Indrukwekkend, adembenemend en gewoon echt magisch zoals hoe ze dat hebben vormgegeven. Ook de scene in het meisjestoilet met jammerende Jenny, vond ik een fantastisch stuk. Niet alleen vond ik de actrice die Jammerende Jenny speelde onwijs goed acteren, ook vond ik het decor weer prachtig gemaakt. De wastafels leken niet helemaal zoals in de film Harry Potter en de Geheime Kamer, maar dat kan je ook niet verwachten in een theatervoorstelling. Ik heb bij deze scene meerdere keren hardop moeten lachen, net als alle andere mensen in de zaal.

De special effects in deze voorstelling zijn absoluut magisch en betoverend. Verschijnselen en verdwijnselen, levende schilderijen, geesten, gedaanteverwisselen en natuurlijk toveren – in deze show wordt de magie van de Wizarding World echt tot leven gebracht en bijna tastbaar. Het is werkelijk waar tovenarij! Op een gegeven moment wilde ik zo min mogelijk met mijn ogen knipperen, omdat ik toch wel nieuwsgierig was hoe ze bepaalde dingen achter de schermen deden, maar dit was onmogelijk.

Kaartjes waren niet goedkoop. Wij zaten op de tweede ring – prima plaatsen overigens! – en betaalden circa € 185,- p.p. voor part 1 en part 2. Ik vond het elke eurocent of elke koperen Knut meer dan waard. Als ik een Tijdverdrijver zou hebben en de tijd terug kon draaien zoals Albus en Scorpius, zou ik terug gaan naar dit moment en het elke keer opnieuw beleven. Ik vind de theatervoorstelling Harry potter and The Cursed Child zeker een aanrader! Mocht je niet per se een grote Harry Potter fan zijn zoals ik, ook dan is de theatervoorstelling het kijken waard.

Shoplog!

Natuurlijk gaf ik nog wat galjoenen uit aan merchandise van Harry Potter en The Cursed Child – ik bedoel dugh! Allereerst kocht ik het programmaboekje. Hierin staan alle acteurs die in het toneelstuk speelden en verder een heleboel reclame. Ook kocht ik een prachtig fotoboek. Aangezien het niet toegestaan was om foto’s te maken tijdens de voorstelling #keepthesecrets, ben ik heel blij dat ik dit prachtige fotoboek gekocht heb. Tot slot kocht ik ook nog twee toverstokken. Omdat het verhaal vooral over Albus en Scorpius en hun bijzondere vriendschap gaat, heb ik van hen allebei een toverstok gekocht. De stokken zien er iets anders uit dan we gewend zijn uit de Wizarding World, maar dat vind ik juist wel heel erg leuk.

Heb jij Harry Potter and The Cursed Child gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *